Ο δήμος Έδεσσας (Νομός Πέλλας) θα λάβει την υψηλότερο χρηματοδότηση (428.400 ευρώ), μεταξύ των 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων -που ενισχύονται με 20 εκατ. ευρώ και απόφαση του ΥΠΕΣ Π. Σκουρλέτη πλέον των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι)- ενώ τη χαμηλότερο χρηματοδότηση θα λάβει ο δήμος Γαύδου (Νομός Χανίων) με 171.400 ευρώ.

Τα κριτήρια για την επιλογή των δήμων –όπως αναφέρονται και στη σχετική υπουργική απόφαση- είναι ο πληθυσμός (έως 3.000 κατοίκους), η ορεινότητα (όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη»), ενώ -προκειμένου να αποφευχθούν αδικίες- προστέθηκαν και οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ορεινές.

Η ΚΕΔΕ επιδοκίμασε το πρόγραμμα ενίσχυσης και πρόσθεσε «ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό πρόγραμμα με αύξηση των ΚΑΠ και με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα συμφωνηθούν με τη ΚΕΔΕ».

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα, «η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. …Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον τρόπο που σήμερα χρηματοδοτούνται και προσεγγίζονται διαχειριστικά οι δήμοι με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις».

Μάλιστα, το υπουργείο προϊδεάζει ότι «υπό αυτή την έννοια, η έκτακτη ενίσχυση αποτελεί και ένα προοίμιο των επερχόμενων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες υπόκεινται στον εξαντλητικό και πολυποίκιλο διάλογο που διεξάγει το υπουργείο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη από το 2016».