Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%. Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος η ετήσια κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, το διάμεσο ύψος της ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων εντός και εκτός σπιτιού μειώθηκε από 6.520 ευρώ το 2009 σε 4.764 ευρώ το 2014, το οποίο ισοδυναμεί με πτώση 27%.

Στο 10% των νοικοκυριών με τη χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων ετησίως, παρατηρούμε μείωση 29%. Συγκεκριμένα, η ετήσια κατανάλωση τροφίμων μειώθηκε από 3.144 ευρώ το 2009 σε 2.223 ευρώ το 2014 ή κατά 921 ευρώ σε απόλυτους αριθμούς.

Στο μέρος της κατανομής που αντιστοιχεί στο 10% των νοικοκυριών με την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων ετησίως, παρατηρείται μείωση κατά 36% την περίοδο 2009-2014. Πιο αναλυτικά, η μεταβολή στην κατανάλωση από 12.700 ευρώ το 2009 σε 8.144 το 2014, που ισοδυναμεί σε απόλυτους αριθμούς με μείωση της κατανάλωσης κατά 4.565 ευρώ

Το μέσο ύψος της κατανάλωσης τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε από 5.050 ευρώ το 2009 σε 3.565 ευρώ το 2014.

Στο 10% των νοικοκυριών με τη χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού, καταγράφεται στατιστικά σημαντική μείωση της κατανάλωσης τροφίμων εντός σπιτιού από 2.503 ευρώ το 2009 σε 1.731 ευρώ το 2014.

Αντίστοιχα, στα ποιο πλούσια νοικοκυριά καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης τροφίμων εντός σπιτιού από 8.804 ευρώ το 2009 σε 5.963 ευρώ το 2014.