Όλα δείχνουν έτοιμα και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του μήνα, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Η κίνηση θα αφορά ανταλλαγή των ομολόγων Σαμαρά του 2014. Οι κάτοχοί τους θα κληθούν να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους με νέα που θα λήγουν το 2022.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου είναι η Rothschild και σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα προσέλαβε ήδη και αναδόχους για την έκδοση κάτι που σημαίνει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον σήμερα.

Η Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι ακόμη μετά τη νέα δέσμευση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου το χρέος παραμένει «μη βιώσιμο». Βέβαια στην κυβέρνηση εμφανίζονται προετοιμασμένοι και μετά το αρνητικό σήμα από το ΔΝΤ ποντάρουν στην πιθανότητα αναβάθμισης της οικονομίας από την Standard and Poor’s την Παρασκευή.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να γίνει και εντός της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο παραμένει ασαφές το πότε τελικά θα γίνει, καθώς εκκρεμεί το «ΟΚ» των πιστωτών της χώρας.

Μία επιλογή που εξετάζεται είναι να επεκτείνουν οι επενδυτές τις ωριμάνσεις μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, ενώ μία άλλη επιλογή είναι η δημοπρασία ή επαναγορά των λεγόμενων τίτλων strip, οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, ύψους 206 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2012.