Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης σταδιακά αποκτά ορμή και το Βερολίνο είναι έτοιμο να συναινέσει στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης εφόσον οι κίνδυνοι κι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από πολιτικές αποφάσεις παραμείνουν στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τα μέλη της Μπούντεσταγκ.

«Παρά το ή ακόμη και λόγω του Brexit, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει μια από τις καλύτερες ιδέες που είχαν οι Ευρωπαίοι τον 20ό αιώνα», σημείωσε ο Σόιμπλε στην επιστολή αυτή, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα και στάλθηκε στους κοινοβουλευτικούς από τους συντηρητικούς της Άγγελας Μέρκελ και το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει τώρα να συνεργαστούν στενά και να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση για να ενισχυθεί η συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των προσεχώς 27, συνέχισε ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής, καλώντας τις κυβερνήσεις όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης να εφαρμόσουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και να κάνουν πιο ισορροπημένους τους προϋπολογισμούς τους.

«Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας απαρασάλευτης εφαρμογής αυτών των συμφωνιών (σ.σ. για τα δημοσιονομικά) και είναι επίσης έτοιμη να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πρόληψη μελλοντικών κρίσεων και στην περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης», συνεχίζει ο Σόιμπλε.

«Ο κανόνας για αυτό είναι απλός και πειστικός: για να δοθούν τα σωστά κίνητρα και να αποφύγουμε εξελίξεις (που θα καταστήσουν τα χρέη) μη βιώσιμα, οι κίνδυνοι και οι υποχρεώσεις πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και σε ένα χέρι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ατελή νομισματική ένωση διαμέσου της θέσπισης του αξιώματος του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, ο οποίος θα διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό για επενδύσεις και μεταβιβάσεις με σκοπό να προσφέρεται βοήθεια σε μέλη που αντιμετωπίζουν κρίσεις, υφέσεις ή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.