Την άποψη ότι είναι «λίγο νωρίς» για μια έξοδο στις αγορές διατύπωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές» ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα  πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου με θέμα την Ελλάδα. Η 20ή Ιουλίου, αντί της 27ης που γνωρίζαμε ως τώρα, έγινε γνωστή την Τρίτη από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πoλ Τόμσεν. Μιλώντας από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας είπε μεταξύ άλλων ότι «αν η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει την επαφή με τις αγορές αυτό θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο» κάτι που εξελήφθη ως «θετικό σήμα» από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες των αγορών, το πρωί της 20ής Ιουλίου είναι μια πολύ πιθανή ημερομηνία για να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

Η βάση της έκδοσης ύψους ως 3,5 δισ. ευρώ θα είναι η ανταλλαγή των πενταετών ομολόγων του Απριλίου του 2014 με στόχο ένα επιτόκιο από 4,75% ως 4,85%. Η ανταλλαγή σημαίνει ότι ένα μέρος από τους υπό έκδοση τίτλους θα δοθεί σε αυτούς που ήδη κατέχουν τα πενταετή ομόλογα του 2014 που κανονικά θα έληγαν τον Απρίλιο του 2019.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις.

Αυτή θα ήταν μια κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.

«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.

«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».

Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.

Τραπεζίτης που λειτουργεί ως σύμβουλος της Ελλάδας όσον αφορά στην επιστροφή της στις αγορές δήλωσε στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Παρακολουθούν την αγορά και προσπαθούν να κάνουν κάτι αμέσως τώρα, επομένως δεν θα απέκλεια μία συμφωνία μέσα στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα».

«Νομίζω πως θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την τρόικα πια για χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο σαν μία πολιτική δήλωση, τα κίνητρά τους είναι πολιτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας δεύτερος τραπεζίτης εκτίμησε πως είναι πιθανή μία έκδοση ομολόγου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν και πιθανόν να αναβληθεί για μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.