Λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δίνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε χθες το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Στόχος της πρόσκλησης είναι να εισφερθούν ίδια κεφάλαια από τους οργανισμούς που θα θελήσουν να πάρουν μέρος, ώστε σε συνδυασμό με κεφάλαια του «Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ», που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, να δημιουργηθεί ένα ταμείο δανειοδότησης για την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Η πρόσκληση περιγράφει ουσιαστικά τη διαδικασία για όσους προσφύγουν σε σύναψη δανείου, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητο στο νέο πρόγραμμα

Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, τα ακίνητα που θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά θα είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη. Μάλιστα, για την αναβάθμιση του συνόλου μίας πολυκατοικίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κατοικία τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών.

Τα είδη των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος-στέγης και της πιλοτής), την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Τα ποσοστά της επιδότησης υπολογίζονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, λαμβάνουν επιδότηση 60% ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.

Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες, και το 50% στις δύο τελευταίες.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, με μέγιστο τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η υποβολή αίτησης και ένταξης περιλαμβάνει 14 βήματα, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή της στην ειδική online πλατφόρμα.