Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει σήμερα τους δικούς του λόγους για να αισθάνεται χαλαρός. Ο πρώτος είναι ότι εκταμιεύεται η δόση των 7,7 δισ. ευρώ και πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη δόση του συνολικού πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες δεν θα βρίσκεται στην αντζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Από το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, που θα εισπράξει σήμερα το Δημόσιο, 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Πιο συγκεκριμένα, τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα κιόλας ξεκινάει και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε το 80% των χρημάτων αυτών να φθάσει στην πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει ανοικτή την γραμμή πίστωσης για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το Φθινόπωρο. Θεωρητικά τα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και του EΟΠΠΥ που είναι και τα περισσότερα (ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ) και θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις). Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη εκταμίευση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατ. και αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ.