Το σύνολο των εργαζομένων της T Bank, όπως και όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα διασφαλίσει την εύρυθμη συνέχιση των λειτουργιών του.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος προχώρησε σήμερα, Σάββατο, στην υποβολή προσφοράς και στην απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Τ ΒΑΝΚ ΑΤΕ (πρώην ASPIS BANK), εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Τη διαδικασία ενεργοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Ν.3601/2007.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η συγκεκριμένη εξέλιξη πρόκειται να αποφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς πρόκειται να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο του ΤΤ όσο και της T Bank και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και συνέργειες, επωφελείς για τους πελάτες των δύο τραπεζών. Οι δύο τράπεζες διαθέτουν συμπληρωματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, η συνένωση των οποίων θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τραπεζικής και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το σύνολο των καταστημάτων της Τ ΒΑΝΚ εντάσσεται στο δίκτυο καταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα λειτουργεί στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Από τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Τ Bank θα λειτουργήσει κανονικά υπό τη νέα ιδιοκτησία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το σύνολο των εργαζομένων της T Bank, όπως και όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα, μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο θα διασφαλίσει την εύρυθμη συνέχιση των λειτουργιών του.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα, κατόπιν μελέτης της προσωρινής αξιολόγησης των προς μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Τ ΒΑΝΚ, παροχής όλων των αναγκαίων εγκρίσεων από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αποδοχής της σχετικής προσφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το νέο σχήμα, που θα προκύψει, θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πελάτες και σε όλους τους εργαζομένους. Αποτελεί σημαντική κίνηση ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αναδεικνύει την αναγκαιότητα παροχής αποφασιστικών λύσεων από τους θεσμικούς φορείς σε περιόδους κρίσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή της ΤBank στα μέτρα εξυγίανσης, που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον πρόσφατο νόμο 4021/2011, αφού, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ΤBank, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας της τελευταίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, στη βάση του άρθρο 63Δ του ν. 3601/2007 διενεργήθηκε η προβλεπόμενη σε αυτό διαγωνιστική διαδικασία για την εύρεση αναδόχου των καταθέσεων και των εργασιών της ΤBank. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, το σύνολο των καταθέσεων, οι συμβάσεις εργασίας και τα στοιχεία ενεργητικού (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της TBank μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναλαμβάνει τη συνέχιση των εργασιών της TBank, ενώ η διαφορά της αξίας μεταξύ των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το ΤΕΚΕ όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της TBank ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Γαλανόπουλος.

«Με την εφαρμογή στην TBank των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων».