Οι Αυστριακοί φαίνεται να εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, πολιτικούς ηγέτες του εξωτερικού και όχι τους δικούς τους, τοποθετώντας μάλιστα στην κορυφή του δείκτη εμπιστοσύνης τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια ακολουθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ σε μια από τις τελευταίες θέσεις της εμπιστοσύνης τους βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Δείκτης εμπιστοσύνης», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ) και δημοσιεύεται σήμερα, ένα ποσοστό 54% των Αυστριακών εμπιστεύεται τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στην υπόθεση της κρίσης του ευρώ και ένα 28% δεν τον εμπιστεύεται κι έτσι προκύπτει μια διαφορά 26 ποσοστιαίων μονάδων με θετικό πρόσημο (δείκτης εμπιστοσύνης).

Στη δεύτερη θέση, με 54% να την εμπιστεύονται και το 32% που απαντούν αρνητικά, βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας δείκτη εμπιστοσύνης συν 22, ενώ στην τρίτη θέση, ως πρώτος Αυστριακός στον κατάλογο, ακολουθεί ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, με αντίστοιχα ποσοστά 38% και 27%, άρα δείκτη εμπιστοσύνης ”συν 11″.

Ως μόνος Αυστριακός πολιτικός με θετικό δείκτη εμπιστοσύνης, ένα, συν 2 και στην τέταρτη θέση του καταλόγου, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, βρίσκεται μόλις στην έβδομη θέση, με δείκτη εμπιστοσύνης μείον 5 (41% των ερωτηθέντων τον εμπιστεύονται και 46%, όχι).

Αρκετά αρνητικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και για ευρωπαίους ηγέτες που έχουν να κάνουν άμεσα με την κρίση του Ευρώ, με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ να εμφανίζεται με δείκτη εμπιστοσύνης για τους Αυστριακούς στο μείον 2, το νέο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με μείον 8, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι με μείον 14 και τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο μείον 18.

Από τους γνωστούς ηγέτες μεγάλων χωρών, τον πρόεδρο της Γαλλίας δεν φαίνεται να εμπιστεύονται ιδιαίτερα οι Αυστριακοί, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης τους για τον Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στο μείον 26.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στο μείον 29 και ακολουθεί ο, βέβαια λιγότερο γνωστός και με μικρότερη αναγνωρισιμότητα (κάτι που πρέπει να επηρέασε γενικότερα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοί της) Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με μείον 30 (τον εμπιστεύεται μόνον ένα 8%, ενώ ένα 38% δεν τον εμπιστεύεται).