Για την Παρασκευή μετατέθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμεί ακόμη η υλοποίηση ενός μικρού μέρους των προαπαιτούμενων δράσεων.

Κατά τησυνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM, συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή θέματα, τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο, τις νομικές διώξεις εις βάρος των τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

«Ο ESM ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τάχιστα τα εκκρεμή ζητήματα» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Μηχανισμός, αναβάλλοντας προς ώρας την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Ως αποτέλεσμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ όρισε για την Παρασκευή, 7 Ιουλίου, τη νέα συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, όπου θα εξεταστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η έγκριση της καταβολής των χρημάτων.

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση του ESM, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, ενέκρινε το συμπληρωματικό μνημόνιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Στο μεταξύ, βέβαιος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην οποία συμμετείχε.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».

Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.