Διπλή συνεδρίαση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται σήμερα. Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο και μία του διοικητικού συμβουλίου για να εγκριθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανοιχτά παραμένουν δύο βασικά νομικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά την νομική γνώμη για την συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 την οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου. Το δεύτερο είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ( έναν Ισπανό έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο ) για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013.

Πάντως η Αθήνα καθησυχάζει, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της α΄ δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και θα προλάβει το Δημόσιο να πληρώσει στις 17 Ιουλίου τα 2,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014, στις 18 Ιούλιου τα 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.