Εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την αποκάλυψη «μαύρου» αφορολόγητου χρήματος.

Χιλιάδες συμβόλαια θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αναγράφηκαν σε αυτά, από τους αγοραστές και τους εργολάβους, τα πραγματικά τιμήματα και εάν καταβλήθηκε ο πραγματικά αναλογούν φόρος μεταβίβασης.

Το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι έλεγχοι για τις απίστευτα χαμηλές τιμές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που δεν αποκλείεται να φθάνουν και σε βάθος δεκαετίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία αναγράφεται στο συμβόλαιο, εκτός αν το τίμημα είναι υψηλότερο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται επί αυτού.

Για τα «ύποπτα» συμβόλαια οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να αποδείξουν ότι οι τιμές που αναγράφονταν σε αυτά δεν ήταν πλασματικές, ενώ οι επαγγελματίες που θα εντοπιστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,  δείχνουν ότι το 2017 έγιναν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου το τίμημα δεν ξεπερνούσε ακόμη και τις 2.500 ευρώ, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τις ακριβότερες περιοχές.

Για παράδειγμα, στο Γαλάτσι πουλήθηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακίνητο 50 τ.μ. με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στο λεκανοπέδιο και τις λεγόμενες «πλούσιες» περιοχές, όπως η Γλυφάδα, όπου ακίνητο αξίας 293.000 ευρώ, πουλήθηκε έναντι 80.000.

Στην περιοχή του Ζωγράφου ακίνητο πωλήθηκε έναντι 100 ευρώ ανά τ.μ..

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ενσωματώνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων.

Βασίζεται σε πραγματικές τιμές όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων τα οποία συντάχθηκαν από τις αρχές του έτους.