Σοκ στην κτηματαγορά προκαλούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία δείχνουν ότι το 2017 έγιναν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου το τίμημα δεν ξεπερνούσε ακόμη και τις 2.500 ευρώ, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τις ακριβότερες περιοχές.

Για παράδειγμα, στο Γαλάτσι πουλήθηκε, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ακίνητο 50 τ.μ. με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 5.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, με έμφαση στο λεκανοπέδιο και τις λεγόμενες «πλούσιες» περιοχές, όπως η Γλυφάδα, όπου ακίνητο αξίας 293.000 ευρώ, πουλήθηκε έναντι 80.000.

Στην περιοχή του Ζωγράφου ακίνητο πωλήθηκε έναντι 100 ευρώ ανά τ.μ..

Θέσης στάθμευσης στο Γκύζη πουλήθηκε έναντι 945 ευρώ, ενώ κατοικία στη Γλυφάδα 106,47 τετραγωνικών μέτρων του 1989 πουλήθηκε έναντι 30.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία είναι 154.381 ευρώ.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ενσωματώνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο «ανέβηκε»  αιφνίδια στο site του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Βασίζεται σε πραγματικές τιμές όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων τα οποία συντάχθηκαν από τις αρχές του έτους.

Διαμέρισμα 39 τετραγωνικών στο δήμο Αθηναίων, κατασκευής του 1967, πωλήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017 έναντι 2.750 ευρώ, ενώ διαμέρισμα 47 τετραγωνικά μέτρα διαμέρισμα στην Καισαριανή, κατασκευής 1972 πωλήθηκε έναντι 5.000 ευρώ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου 49,40 τετραγωνικά μέτρα διαμέρισμα στου Ζωγράφου, κατασκευής 1970, πωλήθηκε έναντι 2.000 όταν η τιμή ζώνης είναι 1.250 ευρώ το τετραγωνικό.

Υπάρχουν βέβαια και συμβόλαια τα οποία φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα όπως για παράδειγμα διαμέρισμα 229,28 τ.μ στη Γλυφάδα το οποίο πωλήθηκε έναντι 850.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αποτελούν τον προάγγελο για τη δημιουργία του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες.