Έκρηξη οφειλών προς τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η νέα αύξηση των εισφορών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ήδη τραγική οικονομική κατάσταση του ταμείου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, ενώ οι νέες αυξήσεις των εισφορών τους το 2018 και το 2019 εκτιμάται ότι θα εντείνουν τα προβλήματα.

Ήδη ο ΕΦΚΑ βουλιάζει στα χρέη που έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 22,49 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών του γνωστού ΚΕΑΟ, 80% των οφειλετών, δηλαδή 493.577 οφειλέτες χρωστούν έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, τα χρέη αυξήθηκαν 3,9 δισ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης.

Παράλληλα, σχεδιάζεται για τον Αύγουστο να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για την εξόφληση χρεών με αβέβαια αποτελέσματα, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Εντός Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2016. Ειδικότερα θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διακανονισμού τμηματικής εξόφλησης οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία (τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).

Η ρύθμιση αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικά χρέη εργοδοτών που δημιουργήθηκαν ως το 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη.

Τα χρέη που παρέχεται δυνατότητα να διακανονιστούν μπορεί να αφορούν είτε το Ταμείο του ίδιου εργοδότη είτε το Ταμείο του προσωπικού του. Κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η Επιτροπή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Εκτός διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, οι αυτοαπασχολούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία έως 20.000 ευρώ (τα οποία δημιούργησαν έως τα τέλη του 2016) μπορούν επίσης από τον Αύγουστο και μετά να ζητήσουν ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία τους.

Κατά τα άλλα, ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε οφειλέτης (εργοδότης ή αυτοαπασχολούμενος) που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, ανεξαρτή- τως ύψους οφειλής, παλαιότητας (προ ή μετά την 1/1/2017) αλλά και μεγέθους εισοδήματος μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.