«Σαφώς σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να μπει σε ένα καλύτερο μονοπάτι», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και τη συμφωνία για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

«Εγώ θα προτείνω την έγκριση επί της αρχής μίας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Θα είναι κάτι λιγότερο από 2 δισ. δολάρια. Κινούμαστε έτσι γιατί αναμένουμε τις πολιτικές που πρέπει να λάβει η Ελλάδα και έπειτα είναι η βιωσιμότητα. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα. Δεν περιμέναμε να εκπληρωθούν και τα 140 προαπαιτούμενα αλλά στα 7 βασικά που επικεντρωθήκαμε υπήρξε ξεκάθαρη πρόοδος», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του χρέους. «Υπήρξε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος στους εταίρους για την τακτοποίηση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα».

Η κ. Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως «η σημερινή συμφωνία μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους». Και συμπλήρωσε «μιλάμε για μια συμφωνία επί της αρχής. Μια διαδικασία η οποία απεδείχθη αποτελεσματική σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το ΔΝΤ, θα υπάρχει εκταμίευση με βάση την τελική συμφωνία επί της ελάφρυνσης του χρέους. Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Εν κατακλείδι, σχολίασε πως «διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια. Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Μέγιστη πρόοδος επιτεύχθηκε για την ελάφρυνση του χρέους».