Ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών αποτελούσε για χρόνια εστία προβλημάτων και σύγκρουσης μεταξύ χρηστών και δικαιούχων.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Αιτία ήταν ένα καθεστώτος που λειτουργούσε τελικά σε βάρος τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των δημιουργών, με μονομερώς και αυθαίρετα καθορισμένα αμοιβολόγια, με επιχειρήσεις να σύρονται στα δικαστήρια γιατί είτε αγνοούσαν, είτε αδυνατούσαν να καταβάλουν άμεσα τα υπέρογκα ποσά που καλούνταν να πληρώσουν, αλλά και με παράτυπες και αδιαφανείς – όπως αποκαλύφθηκε – πρακτικές ως προς τη διαχείριση των χρημάτων.

Τα Επιμελητήρια της χώρας, ως φορείς εκπροσώπησης των χρηστών, είχαν αναδείξει εδώ και πέντε χρόνια το πρόβλημα, ζητώντας την εξυγίανση του χώρου ώστε να δοθεί τέλος στην παράτυπη και δυσφημιστική για τον πολιτισμό της χώρας δράση της ΑΕΠΙ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ΚΕΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε συλλογική διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσεων βασισμένων στο διάλογο και στη συναίνεση.

Προϊόν αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν η σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει ένα δίκαιο και κοινά αποδεκτό αμοιβολόγιο, καθώς και τη δωρεάν παροχή θεματικών μουσικών προγραμμάτων από την «Αυτοδιαχείριση» σε όλα τα ενήμερα μέλη των Επιμελητηρίων που θα συμβληθούν με τον οργανισμό.

Η συμφωνία αυτή αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργεί οφέλη τόσο για τους χρήστες – μέλη των Επιμελητηρίων – οι οποίοι θα καταβάλουν πλέον λιγότερα χρήματα – όσο και για τους δικαιούχους, οι οποίοι θα εισπράττουν περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι μια συμφωνία που αποδεικνύει στην πράξη ότι παραγωγικές τάξεις και οι πνευματικοί δημιουργοί του τόπου δεν είναι – και δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι – εχθροί, αλλά συνεργάτες που λειτουργούν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος