Μία εβδομάδα απομένει για το Eurogrpoup της 15 Ιουνίου και σήμερα συνεδριάζει το Euro Working group.

Ακόμη δεν έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και αυτό ενδεχομένως να γίνει με τροπολογίες.

Στο μεταξύ «παντελώς ανυπόστατα» χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν τον υπουργό Οικονομικών να λέει κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αναζητά μία ​«καλή λεκτική διατύπωση​ ή -και την κατάλληλη φρασεολογία​»​ για να πάρει την ποσοτική χαλάρωση.

Κατά τις ίδιες πηγές, «ανυπόστατα και εξίσου ευφάνταστα» είναι και τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό να λέει, κατά την ίδια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο και των τελευταίων προαπαιτουμένων.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός κύριος Δ. Τζανακόπουλος περιέγραφε πώς θέλει η κυβέρνηση την τελική διατύπωση. Εξηγούσε δηλαδή ότι πρέπει:

– Να προσδιορίζει μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ

– Τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς (και την ΕΚΤ) να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

– Να ορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Πρωτοβουλία από τη Γαλλία

Στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μπρούνο Λεμέρ επέλεξε το Twitter για να σχολιάσει τις σημερινές επαφές του:

« Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του ο Μ. Λεμέρ ανέφερε: «Ιδια θέληση για την πρόοδο της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Εποικοδομητική συζήτηση με τον ομόλογό μου Π. Κ. Παντοάν».

Για δε τον Γερμανό ομόλογό του έγραψε: «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση υποδέχθηκα στο «Μπερσί» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συνεργαστήκαμε για μια συγκεκριμένη προώθηση της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας προς όφελος της Ευρώπης».