Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» είναι εταιρείες που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και έχουν θέσει κοινωνικούς επιχειρηματικούς στόχους, αντί να ενδιαφέρονται μόνο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας στην Ευρώπη, που ήδη αντιπροσωπεύει το 10% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απασχολεί πάνω από 11 εκατ. αμειβόμενους εργαζομένους. Αν και αυτές οι επιχειρήσεις συχνά λαμβάνουν δημόσια στήριξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ταμείων που επενδύουν σε κοινωνικούς επιχειρηματίες εξακολουθούν να έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, αυτά τα εξειδικευμένα ταμεία κοινωνικών επενδύσεων είναι περιορισμένα ενώ οι διασυνοριακές επενδύσεις στα ταμεία αυτά είναι περίπλοκες και δαπανηρές.

Με τη σημερινή πρόταση κανονισμού, η Επιτροπή επιδιώκει να θέσει τα θεμέλια για μια ισχυρή ευρωπαϊκή αγορά ταμείων κοινωνικών επενδύσεων. Θεσπίζει ένα νέο σήμα «Ευρωπαϊκά Ταμεία Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», ώστε οι επενδυτές να μπορούν εύκολα να εντοπίζουν τα ταμεία επενδύσεων που επικεντρώνονται στην επενδύσεις σε ευρωπαϊκές κοινωνικές επιχειρήσεις. Η προσέγγιση είναι απλή: Εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στην πρόταση, οι διαχειριστές των ταμείων κοινωνικών επενδύσεων θα είναι σε θέση να διαθέτουν τα κεφάλαια τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να λάβει το σήμα, ένα ταμείο θα πρέπει να αποδείξει ότι ένα υψηλό ποσοστό των επενδύσεων (70% των κεφαλαίων που λαμβάνονται από τους επενδυτές) δαπανάται για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων. Η ύπαρξη ομοιόμορφων κανόνων για τη γνωστοποίηση πληροφοριών θα διασφαλίσει να λαμβάνουν οι επενδυτές σαφείς και αποτελεσματικές πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις αυτές.