Για «γενική ικανοποίηση» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν «η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», έκανε λόγο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε σημερινές δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin. Επισήμανε μάλιστα ότι «στη διαπίστωση αυτή υπήρξε ομοφωνία».

Ο κ. Πάντοαν, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τόνισε επίσης ότι παρότι δεν ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, «δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός», ενώ αναφέρθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας ότι ο Μπρούνο Λεμέρ «ήταν πολύ δραστήριος σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την Ελλάδα».

«Δεν έγιναν βήματα πίσω, αλλά προς τα εμπρός, δεν φτάσαμε στην επιζητούμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για το πέρασμα στην επόμενη φάση, διότι τα προβλήματα δεν είναι κοινότοπα, αλλά αφορούν τόσο τα μέλη του Eurogroup όσο και την Ελλάδα και τη θέση του ΔΝΤ, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη της Κομισιόν. Και το όλο παιχνίδι είναι πολύπλοκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς απομένει να προσδιοριστεί -αν και συζητήθηκε επί πολλές ώρες χθες βράδυ, όπως επισήμανε- το προφίλ της βιωσιμότητας του χρέους, «που πρέπει να λάβει και την έγκριση του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει εντός προγράμματος αν και πρέπει να επαναδιατυπωθούν οι όροι». «Αυτό οδήγησε το Eurogroup στην απόφαση για αναβολή των συμπερασμάτων για την επόμενη συνεδρίασή του σε περίπου τρεις εβδομάδες. Τα συμπεράσματα αυτά θα επιτρέψουν, στη συνέχεια, να φτάσουμε στην εκταμίευση της δόσης και να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το βλέμμα μας πέρα από το υφιστάμενο πρόγραμμα», προσέθεσε.