Την πεποίθησή της ότι το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη φάση εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εκταμίευσης της 6ης δόσης, προς τη χώρα μας.

Παράλληλα, εξήγησε πως η φάση αυτή είναι δύσκολη, καθώς η διαδικασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων γίνεται με αργούς ρυθμούς, με μια αδύναμη οικονομία και ένα περιβάλλον γύρω και έξω από την Ελλάδα, που επιδεινώνεται διαρκώς.

Πάντως, στην ανακοίνωσή της, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ως ένα από τα επιτεύγματα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, έδωσε για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η αποδοχή των στόχων του προγράμματος (σ.σ: της τρόικας) από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα είναι ένα μεγάλο βήμα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευρεία εντολή της, για να εφαρμόσει άμεσα το πρόγραμμα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τους κινδύνους, που τώρα αντιμετωπίζει».

Όπως σημείωσε, «η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει μια πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από τις ελληνικές αρχές. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να ενισχυθούν με άμεση προσαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες ώστε να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και να ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί».

Η κ. Λαγκάρντ εξάλλου τόνισε ότι «η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα είναι μια πρόκληση – κλειδί», ενώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να προσφέρει ανάπτυξη και να οδηγήσει σε μείωση του χρέους. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση να επιτευχθούν οι στόχοι, σύμφωνα με το ήδη συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής και της μεταρρύθμισης, σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε πως «σχεδόν καθολική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων είναι σημαντική, προκειμένου να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος και να υπάρχει η διαβεβαίωση για τη συνέχιση της βοήθειας από το Ταμείο».