Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Δεν θα υπάρξει αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είναι εγγυημένο» είπε χαρακτηριστικά.

«Παραλάβαμε μια ΔΕΗ υπερδανεισμένη και δεν δημιουργήθηκαν τώρα τα προβλήματα» είπε στον ΣΚΑΙ ερωτηθείς για τα οικονομικά προβλήματα και τη χαμηλή αξιολόγηση της ΔΕΗ από διεθνείς οίκους.

Ανέφερε ότι σε συμφωνία με τους δανειστές γίνεται προσπάθεια να αποπληρωθούν, το 2022, που ισχυρίζεται η ΔΕΗ ότι έχει απέναντί της το Δημόσιο, οι οφειλές για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και να εξομαλυνθεί το πρόβλημα.

Η ΔΕΗ, είπε ο υπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι ο βασικός ενεργειακός πυλώνας στη χώρα με άνω του 50% παραγωγής και το σχετικό μερίδιο αγοράς, ενώ σημείωσε πως θα πωληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων. Διαβεβαίωσε, δε, πως «η λέξη από τη συμφωνία έφυγε και δεν θα πωληθούν υδροηλεκτικά».

Είπε, τέλος, ότι διασύνδεση με την Κρήτη προβλέπεται έως το 2022, αλλά γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια μεγάλη επένδυση και να ολοκληρωθεί νωρίτερα, μεταξύ 2020-2021.

«Ως οικονομολόγος εξεγείρομαι από την κριτική και την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης για τα μέτρα και τα αντιμέτρα» δήλωσε ο υπουργός

Ο κ. Σταθάκης εξήγησες ότι η μείωση δαπανών 1% που προβλέπεται για το 2019 θα γίνει με ανακατανομή δαπανών, εντός του στόχου για το πλεόνασμα 3,5% και όχι με επιπλέον μέτρα. Στην ίδια λογική κινείται και η εφαρμογή των αντιμέτρων για τα έσοδα, δηλαδή με ανακατανομή των εσόδων το 2020, εντός του στόχου για πλεόνασμα 3,5%. «Δεν προστίθενται επιπλέον μέτρα στο 3,5%» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Σταθάκης.

Αναγνώρισε ότι ο στόχος για 3,5% δεν είναι εύκολος, αλλά, όπως τόνισε, η επίτευξή του, όπως και η υπεραπόδοση το 2016, στέλνουν θετικά μηνύματα για την οικονομία και στις αγορές και μεταξύ άλλων έχουν έμμεσα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες στο κόστος του χρήματος.