Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπογράφηκε σήμερα από τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο πρόεδρο ΚΕΕ και ΕΒΕΑ και τον κ. Humaid Mohamed Ben Salem, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας.

Η υπογραφή σκοπό έχει την ενδυνάμωση των επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών μεταξύ των δύο μερών και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – ΗΑΕ. Επικεφαλής της Εμιρατινής Αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Επικρατείας Dr Sultan Bin Ahmad Al Jaber.

Κατά την ομιλία του στην επιχειρηματική ημερίδα που έγινε, ο κ. Μίχαλος τόνισε:  «Είναι γνωστό ότι τα ΗΑΕ αποτελούν προνομιακό εταίρο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Αποτελούν πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Διαθέτουν μια ισχυρή και ιδιαίτερα διαφοροποιημένη οικονομία, με ταχεία ανάπτυξη και προοπτικές σε μια σειρά από κλάδους, όπως είναι οι κατασκευές, η μεταποίηση, ο τουρισμός, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και το διεθνές εμπόριο.

Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα παγκοσμίως αποτελώντας την πύλη εισόδου σε μια αγορά άνω του 1 δισεκατομμυρίου καταναλωτών, καλύπτοντας τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και την ενδοχώρα της Ασίας.

Διαθέτουν ένα ανεπτυγμένο δίκτυο υποδομών και υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις εμπορευματικές μεταφορές, με πυκνές αεροπορικές συνδέσεις, σύγχρονα λιμάνια, οδικό δίκτυο και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αλλά και υψηλού επιπέδου υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Κυρίως, τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα απελευθερωμένο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εξωστρεφείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Ήδη περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ, ενώ στη χώρα κατοικούν πάνω από 1.500 Έλληνες – στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες και επιστήμονες υψηλών προσόντων, οι οποίοι συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Σε σταθερά θετική πορεία βρίσκεται επίσης και το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, φθάνοντας σε αξία τα 267 εκατ. ευρώ το 2015, με κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα από την Ελλάδα τα πετρελαιοειδή, τα γουνοδέρματα, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα πετρώματα.

Παρά τις εξαιρετικές μέχρι τώρα επιχειρηματικές σχέσεις, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ.

Οι ευκαιρίες είναι πολλές και καλύπτουν μια σειρά από τομείς, όπως το εμπόριο, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές, κ.ά.

Ο κατασκευαστικός τομέας, ιδιαίτερα στις μεταφορές, αλλά και στον τουρισμό και στα ακίνητα κατοικίας, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια στα ΗΑΕ, ενόψει μάλιστα και της διοργάνωσης της Expo2020 στο Ντουμπάι. Διοργάνωση, η οποία αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις της τάξης των 40 δισ. Ευρώ.

Η Ελλάδα, όπως, γνωρίζετε διαθέτει επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να καλύψουν με ποιότητα και τεχνογνωσία ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα. Από την υλοποίηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων και την παραγωγή άριστης ποιότητας δομικών υλικών, μέχρι τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό και την εσωτερική διακόσμηση.

Υψηλό επίπεδο ποιότητας και καινοτομίας διακρίνει επίσης τα ελληνικά προϊόντα και στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θερμικά ηλιακά συστήματα και εξοπλισμό.

Σημαντικές προοπτικές αύξησης των εξαγωγών προς τα ΗΑΕ, παρουσιάζει και ο τομέας των τροφίμων, όπου η ζήτηση σε ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα βαίνει αυξανόμενη.

Τέλος, ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία, είναι αυτός των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιούνται με επιτυχία οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Πέραν του εμπορίου, θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο των ΗΑΕ και στον τομέα των επενδύσεων.

Η χώρα μας, η οποία αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει ένα προνομιακό πεδίο συνάντησης των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Είναι μια χώρα που διαθέτει σπουδαία γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, αλλά και εξωστρεφείς, δυναμικές και αξιόπιστες επιχειρήσεις.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η χώρα κατάφερε να περιορίσει δραστικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, που συνδέθηκαν με την εκδήλωση της κρίσης. Η εφαρμογή του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής βαίνει ομαλά, με την Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της.

Μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ των σημαντικότερων είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του θεσμικού πλαισίου και της κινητικότητας των εργαζομένων. Θετικά μεταρρυθμιστικά βήματα έχουν γίνει και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Σημαντικό στοιχείο προόδου αποτελεί και η ενεργοποίηση δομών που διευκολύνουν την επιχειρηματική δράση, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και η Υπηρεσία Μιας Στάσης. Οι υπηρεσίες αυτές, που παρέχονται από τα Επιμελητήρια της χώρας, συμβάλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο και κόστος προς όφελος των επενδυτών.

Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αναπτύσσει συστηματικά τις υποδομές της, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, ολοκληρώνοντας νέους οδικούς άξονες και συνδέσεις με βασικούς λιμένες, αλλά και προωθώντας την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων.

Διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό κλίμα και ξεχωριστή γεωμορφολογία. Με νησιωτική χώρα και ακτογραμμή, που αποτελούν διεθνείς πόλους έλξης, αλλά και με μια ελκυστική ενδοχώρα, με ποιοτικές επιλογές χειμερινού τουρισμού.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της αναβαθμίζεται συστηματικά, με το μερίδιο των καταλυμάτων πέντε αστέρων να έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά ακόμη περιθώρια για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand name και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Μια σειρά από εξελίξεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, βελτιώνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία ενισχύει το αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία συνδέεται άμεσα με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θεωρούμε ότι δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, αναμένεται στο επόμενο διάστημα η υλοποίηση μιας νέας σειράς μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει περαιτέρω το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μεταξύ των κυριότερων είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές υπηρεσιών, με έμφαση στους κλάδους των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του εμπορίου.

Νέες μεταρρυθμίσεις αναμένονται και στην αγορά εργασίας, με υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, σημαντικές ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές, αναμένεται να προκύψουν από την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνουμε ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, στα πρότυπα λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος. Ανάλογες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προτάσεις υπάρχουν σήμερα σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά.

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συνδέονται με μια ξεχωριστή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεση και των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν την οικονομική τους σχέση και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χώρα μας, ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Παρευξείνιου Τόξου.

Εξίσου δεδομένη θεωρούμε την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους, αποτελεσματικούς και χρήσιμους εταίρους. Η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή τεχνογνωσία δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Αντίθετα, έχουν αποτελέσει τους κύριους στρατηγικούς μοχλούς, για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ενάντια στην εγχώρια οικονομική κρίση.

Από την πλευρά μας, ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στηρίζουμε ενεργά τις προοπτικές για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, έχοντας υπογράψει ήδη από το 2006 Μνημόνια Συνεργασίας με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια του Ντουμπάι και του Sharjah.

Πιστεύουμε ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός και ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον θα τον βαδίσουν δημιουργικά και με επιτυχία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από τις δύο χώρες».