Την υπόσχεση ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα», εξέφρασε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016. «Η ανακούφιση του χρέους θα δώσει λύση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη διαδρομή στο μέλλον», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Εξάλλου, στη δευτερολογία του ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα επιτρέψει μια «ουσιαστική πρόοδο» και ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στο στόχο τους. «Θα πρέπει να υπάρξει ταχεία πρόοδος τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες», επανέλαβε ο κ. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων, μετά το πέρας του προγράμματος, το οποίο θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» για να βοηθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία.