Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, καθώς οι θεσμοί πιέζουν την Αθήνα να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών που τα κρατούν κλειστά. Μάλιστα η απαίτηση αυτή έχει ενσωματωθεί στο κείμενο του προσχεδίου της συμφωνίας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επιδιώκει να αποφύγει μια «κεντρική νομοθέτηση», μεταφέροντας τις όποιες αποφάσεις στους αντιπεριφερειάρχες.

Αν νομοθετηθεί η άρση των περιορισμών, τότε θα μπορούν όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους, να ανοίγουν τις Κυριακές που θα ορίζονται με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Βάσει του νόμου, οι αντιπεριφερειάρχες μπορούσαν να αποφασίζουν για έξτρα Κυριακές μόνο για καταστήματα έως 250 τμ, που όμως δεν ανήκουν σε αλυσίδες, που δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα ή δεν έχουν συνεργασία τύπου shop in a shop.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας είναι να άρει αυτούς τους περιορισμούς.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής μπορούν να λειτουργούν οκτώ  Κυριακές. Συγκεκριμένα:

1) Τις δύο πρώτες Κυριακές κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2) Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

3) Την Κυριακή των Βαΐων.

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

Πρόκειται για τις «εθνικά» νομοθετημένες Κυριακές, καθώς υπό προϋποθέσεις με αιτιολογημένη απόφαση των αντιπεριφερειαρχών τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά κι άλλες Κυριακές του έτους.