Στα 5.600 ευρώ θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τους άγαμους, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται για τα μέτρα που κλείδωσαν μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Το όριο αποκάλυψε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στον Realfm.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε πως «οδεύουμε στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας» και αποκάλυψε πως το αφορολόγητο πέφτει στα 5.900 ευρώ για τους παντρεμένους και στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα όρια του αφορολογήτου ορίου είχαν τεθεί στο τραπέζι της ενημέρωσης που έκανε το οικονομικό επιτελείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στο πακέτο των αντίμετρων, όπως προέκυψε από την ίδια ενημέρωση, περιλαμβάνεται και η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, μόνον όμως εφ’ όσον ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Στην ίδια περίπτωση θα υπάρξει και μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Ο συντελεστής φόρου θα παραμείνει σε πρώτη φάση στο 22%, γεγονός που σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο ακόμη και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο μισθό 400 ευρώ.

Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, από την άλλη πλευρά, θα χάσουν μέχρι έναν μισθό ή μία σύνταξη, καθώς οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το νέο καθεστώς θα τους στερήσουν έως και 700 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα μισθωτός, με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ, εάν το αφορολόγητο «πέσει» στα 5.900 και ο συντελεστής μειωθεί στο 20%, τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει ο φορολογούμενος φόρο 420 ευρώ.

Με εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.400 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ, και με φορολογικό συντελεστή 20%, ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσει είναι 1.820 ευρώ.