Παρουσιάζεται και μπαίνει σε λειτουργία το «υπερόπλο» της εφορίας για τον έλεγχο των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες.

Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο οικονομικών θα αρχίσει να τρέχει διασταυρώσεις σε 1,2 εκατ. ΑΦΜ καταθετών που υπάρχουν σε 65 CD που έχει στην κατοχή του το υπουργείο.

Πρόκειται για καταθέτες που έβγαλαν χρήματα κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και όσοι έκαναν έστω και μία κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή συνολικά 300.000 ευρώ στις τράπεζες.

Το σύστημα θα αγνοεί κινήσεις με μικροποσά και θα αφαιρεί ποσά που είναι επανακαταθέσεις.

Θα ελέγχει τις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα και όπου εντοπίζει πρόβλημα οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις.

Ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.

Το νέο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού πραγματοποιεί διασταύρωση των πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο τις «καθαρές» καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παρουσιάζουν σήμερα το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Πρόκειται για αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές-χρήστες ελέγχει:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών), με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.