Στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ διπλασιάζεται τελικά το ποσό των εγγυήσεων, που χορηγεί το ελληνικό Δημόσιο προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να στηρίξει η ίδια στη συνέχεια τις εμπορικές τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «δέχθηκα, μετά από συζητήσεις με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα έγγραφο, με το οποίο με παρακαλεί να γίνει μια τροποποίηση στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Έτσι, το ποσό εγγυήσεων αυξάνεται από 30 σε 60 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, τα ποσά που εγκρίθηκαν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος είναι 155 δισ. από τα οποία είναι ενεργοποιημένα παραπάνω από 106».

Μάλιστα, σύμφωνα με το 24h.gr, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει, μετά από σχετική ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου, ότι τα ποσά αυτά δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα, ούτε στο χρέος, δεν επιβαρύνεται ο πολίτης και δεν έχουν σχέση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Είναι μια σύμβαση πίστης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα «όλα να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, οπότε να δοθεί και το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση για ο νέο πρόγραμμα» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «αν θέλουμε το νέο πρόγραμμα να έρθει προς ψήφιση αρχές Ιανουαρίου, γιατί δύσκολο το βλέπω το Δεκέμβριο, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως θα εισαχθεί μια φορολογική ρύθμιση που θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διπλασιαστεί ο χρόνος αυτός προκειμένου, όπως είπε, να μην χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να εξαιρεθεί καμία offshore εταιρεία από τον έλεγχο της BlackRock», ενώ σε ό,τι αφορά την ανάρτηση ονομάτων φυσικών προσώπων, που οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο, ανακοίνωσε ότι έγινε η σχετική ομαδική ειδοποίησή τους στις 18 Νοεμβρίου και σύντομα το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάρτηση των ονομάτων.

Παράλληλα, σε σχέση με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψει σχετικό προσύμφωνο με την Ελβετία.