«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ασκώντας την ίδια στιγμή σκληρή κριτική στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και θα παραμείνει εκεί», δήλωσε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας πως το θέμα της αξιολόγησης το έχει ήδη συζητήσει με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Σόιμπλε εμφανίστηκε ενοχλημένος από αυτές τις δηλώσεις, εξηγώντας πως «πηγαίνουν εντελώς προς λάθος κατεύθυνση» και «στέλνουν το λάθος μήνυμα».

«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν ήταν κυρίως τα λεφτά, αλλά ότι τα λεφτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία, ωστόσο τόνισε ότι οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν σε σχέση με την Ένωση πρέπει επίσης να αναλάβουν δεσμεύσεις».

«Πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο δρόμο – αν η Βρετανία εξακολουθεί να θέλει να έχει καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να αναλάβει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και αν δεν το θέλει αυτό, τότε θα υπάρξει διαχωρισμός – αυτό είναι κρίμα για τη Βρετανία», είπε.