Κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ισχυρή δυναμική και οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο παρά την αβεβαιότητα για το Brexit, την αναζήτηση νέας ισορροπίας για την οικονομία της Κίνας και τις νέες πολιτικές στις ΗΠΑ που σκιάζουν τις προοπτικές, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα τελευταία στοιχεία, κυρίως τα αποτελέσματα των ερευνών, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου ότι η εν εξελίξει οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να διευρύνεται», ανέφερε η ΕΚΤ στο τακτικό οικονομικό της δελτίο. «Οι έρευνες υποδεικνύουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το πρώτο τρίμηνο του 2017».

Το παγκόσμιο εμπόριο, βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επίσης φαίνεται να κερδίζει δυναμική και παρά την αυξανόμενη ρητορική προστατευτισμού από την Ουάσιγκτον το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί, συμβαδίζοντας σε γενικές γραμμές με την παγκόσμια δραστηριότητα, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα υπαναχώρησαν από τη δέσμευση για ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο, ζητώντας την αναθεώρηση κάποιων εμπορικών συμφωνιών και προτείνοντας την επιβολή δασμών στις εισαγωγές.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης σαφήνειας αναφορικά με τις πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και του αντίκτυπού τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που η ανάπτυξη ενισχύεται, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι πιο υποτονική, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου να υποδηλώνουν σταθερές τιμές του αργού και μόνο έναν «πολύ περιορισμένο» αντίκτυπο από τις ενεργειακές τιμές στον πληθωρισμό.