Το ΔΝΤ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση των εξελίξεων, το δημοσίευμα αναφέρει πάντως ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να βρουν λύση.

«Το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δηλώνει ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

Μια δεύτερη πηγή σημειώνει ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν ενισχυθεί από το 20% στο 40%. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.

«Όλες οι πλευρές έχουν έρθει πλέον, πιο κοντά, ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», εξηγούν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας πως το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει αποδεχθεί τον στόχο του 3,5% -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια – με αντάλλαγμα την εφαρμογή ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα νέα μέτρα υπολογίζονται στο 2% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα.

cnbc