Μπροστά σε νέα δεδομένα, πίεση από τους δανειστές και ενδεχομένως μία νέα εμπλοκή βρίσκεται η πλευρά της Αθήνας, καθώς χάνονται οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς την ολοκλήρωση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων. Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι χωρίς το κλείσιμο των εργασιακών αλλά και «των πολλών ανοιχτών θεμάτων», κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ήθελε να αφήσει τα εργασιακά στην άκρη για την επόμενη αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Απριλίου δεν είναι πιθανός, καθώς, μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς και συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχει συμφωνία για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο του 3.5% το 2019, αλλά ούτε και για τα αναπτυξιακά μέτρα, αν ξεπεράσει τον συγκεκριμένο στόχο. Εκεί που έχει σημειωθεί πρόοδος, είναι στο αφορολόγητο όριο, ενώ το ασφαλιστικό και τα εργασιακά παραμένουν ακόμα ανοιχτά. «Τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα, αλλά πολιτικά δύσκολα και μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες, ακόμα και χρόνια», συμπλήρωσε.

Η επιστροφή των θεσμών θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας αλλά και πως θα εξελιχθεί η συζήτηση σε αυτό, καθώς οι υπουργοί θα αναζητήσουν διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πόσο γρήγορα μπορούν να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα.

 

Σε σχέση με τα εργασιακά, ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι «το να πάνε στην 3η αξιολόγηση είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας πουν δεν ξέρω πως να σας το πω. Ξεχάστε το».

Στην Αθήνα επικρατεί δυσφορία για τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ενώ αυτές έγιναν την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε στη Βουλή και έδειχνε την 7η Απριλίου ως νέα ημερομηνία για κλείσιμο της αξιολόγησης και επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τους εταίρου.

Μιλώντας εκτάκτως στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι έρχονται και δύσκολες αποφάσεις. «Σας έχω πει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα, αλλά είναι δύσκολη κατάσταση. Δεν είπα ποτέ ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Πολλές φορές σας έχω πει ότι είναι δύσκολη συμφωνία» είπε μεταξύ άλλων.

«Είναι σε εξέλιξη τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» είπε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου για να προσθέσει πως επόμενο βήμα θα είναι μια νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι, αυτή τη φορά με συμμετέχοντες τον ίδιο και τους επικεφαλής του κλιμακίου των Θεσμών που πραγματοποιούν στο Χίλτον τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Στόχος μας είναι να κλείσουμε όσο πιο πολλά θέματα μπορούμε, με την καλύτερη εκδοχή την Δευτέρα, στις 20 Μαρτίου, να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα. Μόνο ένα, φοβάμαι, δεν μπορεί να λυθεί (τώρα)» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος χωρίς πάντως να πει ποιο εκ των ζητημάτων εννοεί.

Θα γίνει, συνέχισε, μια πρώτη συζήτηση για πορεία πλεονασμάτων για μετά το 2018 και για την περιγραφή, τη συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος. Μετά και από αυτό το βήμα, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogoup πλέον, θα απευθυνθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και αφού τους ενημερώσει για την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα τους ζητήσει «να κάνουν με τη σειρά τους κάτι για το χρέος».

Με όλα αυτά, πρόσθεσε, θα μπορούμε να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου. Μπορεί και νωρίτερα, αλλά αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», υποστήριξε.