Μήνυμα προς Ευρωζώνη και Ελλάδα ότι για να υπάρξει από το ΔΝΤ χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να υπάρξει ένα πρόγραμμα ισχυρών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την έγκριση του Ταμείου, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Center For Strategic International Studies στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε πως εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλίσουν μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα όχι μόνον ως προς το κόστος εξυπηρέτησής του, αλλά και συνολικά ως μέγεθος.

«Η αξιολόγηση μας είναι ότι προκειμένου αυτή η οικονομία να αποτελεί μέρος της ευρωζώνης που είναι μια νομισματική ένωση πρέπει ξεκάθαρα να εφαρμοστούν, να υλοποιηθούν και να ακολουθηθούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξοπλίσουν τη χώρα, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική και να έχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι η μια προϋπόθεση», ανέφερε.

Όπως σημείωσε: «Δεδομένου ότι η πολιτική για το ευρώ καθορίζεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της πορείας αυτής της χώρας, ότι μεταφέρει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και ότι προκειμένου εμείς να εμπλακούμε και να προσφέρουμε χρηματοδότηση αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο.

Ως αποτέλεσμα, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα. Διαφορετικά αν εμείς προσφέρουμε χρηματοδότηση, τότε το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του αλλά και συνολικά ως χρέος».