Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της ζώνης του ευρώ, Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπάρχει μια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί.

«Τα σημερινά αποτελέσματα ήταν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ σύντομα. Θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για ένα επιπρόσθετο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε:

«Θα υπάρξει αλλαγή στο μείγμα πολιτικών, οι οποίες θα απομακρυνθούν από τη λιτότητα και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι καθοριστικό για το ΔΝΤ και νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα.

Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα. Όλοι όμως νιώθουμε την επιτακτικότητα λόγω του καθοριστικού θέματος της εμπιστοσύνης».