Νέες εξηγήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές στα μπλοκάκια επιχείρησε να δώσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μετά το χάος που έχει προκληθεί σε εργαζόμενους, λογιστήρια και εργοδότες.

Ο κ. Πετρόπουλος επιμένει στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού και ανέφερε στον Alpha 98.9 για το ενδεχόμενο να απολυθούν όσοι εργαζόμενοι ζητήσουν να πληρωθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές ή κάνουν καταγγελία στον ΕΦΚΑ για τους εργοδότες τους: «Ζητάμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Όποιος τολμήσει να απολύσει κάποιον γιατί ασκεί δικαίωμα είναι άκυρο».

«Το μπλοκάκι είναι μια κανονική σχέση εργασίας αν πρόκειται για ελεύθερο επάγγελμα», είπε μεταξύ άλλων.

Η μειωμένη εισφορά 9,22% για τα μπλοκάκια θα τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση εργοδότη του, όπως δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, κάτι που σημαίνει ότι για το διάστημα πριν τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 26,95%.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει η ρύθμιση για το 9,22%. Θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον η μείωση θα δρομολογήσει στην επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργαζόμενους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους αντισυμβαλλόμενους εργοδότες.

Ο κ. Πετρόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας ότι διαφορετικά θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Σημείωσε πως μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου με ευρεία χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών είναι η απουσία των συλλογικών συμβάσεων, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.