Δημοσίευμα του Bloomberg χαρακτηρίζει μεγάλους χαμένους του ευρώ τους Ιταλούς και κερδισμένους τους Γερμανούς.

Το πραγματικό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας μειώθηκε 0,4% μεταξύ του 1998 και του 2016, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έως το 2015 και σε εκτιμήσεις για το 2016. Η οικονομία της Ιταλίας αυξήθηκε 6,2% στη 18ετία από την καθιέρωση του ευρώ, αλλά ο πληθυσμός της αυξήθηκε 6,6% την ίδια περίοδο, με συνέπεια τη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η επίδοση της Ιταλίας είναι χειρότερη και από αυτή της Ελλάδας, η οποία επλήγη σφοδρά από την οικονομική κρίση, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 4% τα τελευταία 18 χρόνια. Στη Γερμανία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 26,1% από το 1998, με συνέπεια οι Γερμανοί να είναι οι πιο κερδισμένοι μεταξύ των βασικών οικονομιών της Ευρωζώνης.

«Η σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει σαφώς ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε με πάρα πολύ χαμηλό ρυθμό στην περίοδο αυτή», δήλωσε ο Λορεντάνα Φεντερίκο, οικονομολόγος της τράπεζας UniCredit στο Μιλάνο. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιταλία να κλείσει τα ερχόμενα χρόνια την απόστασή της με άλλες οικονομίες που έχουν ήδη επιστρέψει ή ξεπεράσει το προ της κρίσης επίπεδο», πρόσθεσε.

Το ευρώ καθιερώθηκε τον Ιανουάριο του 1999 ως λογιστικό νόμισμα από 11 χώρες της ΕΕ, τις οποίες ακολούθησε αργότερα η Ελλάδα. Τα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο του 2002 και έκτοτε συνεχίσθηκε η διεύρυνση της Ευρωζώνης, με τη Λιθουανία να γίνεται το 19ο μέλος της το 2015.