«Ανοίγει», εκτός νέου απροόπτου, εντός των επόμενων ωρών η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.

Η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, έπρεπε να γίνει από χθες, αλλά τελικά μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ ακόμα και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα γίνει σταδιακά.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν το σύστημα αντέχει τον όγκο των δεδομένων, καθώς και πότε ακριβώς θα ανέβουν όλα τα ειδοποιητήρια για τις νέες εισφορές.

Αρχικά θα επιχειρηθεί να αναρτηθούν μόνο οι εισφορές για όσους έχουν εισόδημα από μία απασχόληση και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν τόσο τις εισφορές Ιανουαρίου που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου όσο και αυτές του Φεβρουαρίου που πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Οι εισφορές έχουν υπολογιστεί επί του εισοδήματος του 2015 το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλότερο από το εισόδημα του 2016 με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2017 (στη συνέχεια γίνεται συμψηφισμός) να προπληρώνει το κράτος.

Όσοι έκλεισαν τα μπλοκάκια τους και διέκοψαν τη δραστηριότητά τους έως 31/12/2016 δεν είναι ενεργοί ασφαλιστικά και δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια και έως δύο εργοδότες που έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του νόμου για τη συμμετοχή του εργοδότη θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργοδότες.