Έκκληση για εθνική συναίνεση στην Ελλάδα και σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος, έκαναν οι Πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Κάννες, παράλληλα δε υπογράμμισαν την ανάγκη να υιοθετηθούν από την Ελληνική Βουλή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Δεσμευόμαστε πλήρως να στηρίξουμε την Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει τη δέσμευσή της στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. «Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε οικονομική βοήθεια είναι η έγκριση του νέου σχεδίου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Χ. Βαν Ρομπάι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «γιγαντιαία προσπάθεια» τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή προς τη σωστή κατεύθυνση, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο σχέδιο που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε:

«Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η σταθερότητα στο πολιτικό κλίμα. Καλώ την Ελλάδα σε εθνική συναίνεση, καθώς το διακύβευμα για τη χώρα είναι θεμελιώδες και υπαρξιακό». Καταλήγοντας, ο Χ. Ρομπάι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα «κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Συνεχίζοντας, εξ άλλου, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο η ευρωζώνη προκαλεί μια κατάσταση αστάθειας στις αγορές, ενώ παραδέχτηκε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες από την Ελλάδα δεν βοήθησαν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί. Τέλος, δήλωσε ότι μετά το διάλογο που έγινε ανάμεσα στην ΕΕ και την ελληνική πλευρά, η Ελλάδα επανήλθε και επέδειξε τη δέσμευσή της να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.