Να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγετικό ρόλο στη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ζητά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Bόλφγανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο κος Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. και η ευρωζώνη ειδικότερα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια επιβολής του πολυσυζητημένου φόρου Tobin, αλλά και στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις μεγάλες τράπεζες και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, λ.χ. τα hedge funds.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ακόμη και αν κάποιες χώρες μπλοκάρουν αυτό το μέτρο, π.χ. η Μεγάλη Βρετανία, η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της στην επιβολή του φόρου αυτού.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν η Ε.Ε. προχωρήσει σε φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τότε αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες αυτό να εφαρμοστεί παγκοσμίως».

Λίγες μόλις μέρες πριν την Σύνοδο της G20 στις Κάννες, ο Υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας υποστήριξε πως «κανείς δεν παίρνει δωράκια από τις αγορές, πρέπει όλοι να προσφέρουν λογικές επενδυτικές ευκαιρίες», αναφερόμενος σε κινεζικές επενδύσεις όχι μόνο στο ελληνικό χρέος αλλά και στο χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης.