Τις προοπτικές ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας με την Ιαπωνία, ειδικά στο πεδίο της ηλεκτροδότησης, μελετά η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom έπειτα από συναντήσεις με αξιωματούχους ιαπωνικών εταιριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους των εταιριών Mitsui, Mitsubishi και Tepco, μελετήθηκαν οι προοπτικές της ρωσοϊαπωνικής συνεργασίας στην ενεργειακή σφαίρα.

«Ειδικότερα, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στα ζητήματα της παράδοσης αερίου στην Ιαπωνία στο πλαίσιο του έργου Σαχαλίνη-2 και επίσης στην πιθανότητα η Gazprom να συμμετέχει σε έργα στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας στην ιαπωνική επικράτεια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος αναζητά όλο και περισσότερο τρόπους να εμπλακεί στις ασιατικές αγορές, όπου η ζήτηση αυξάνεται.

Οι ιαπωνικές εταιρίες Mitsui και Mitsubishi συμμετέχουν ήδη σε ένα πετρελαϊκό έργο και στο έργο Σαχαλίνη-2, στο ομώνυμο ρωσικό νησί, που βρίσκεται βόρεια της Ιαπωνίας και του οποίου ηγείται η Gazprom.

Το 2009, η Ρωσία είχε εγκαινιάσει το πρώτο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ρωσική Άπω Ανατολή στο πλαίσιο του έργου.