«Σημαντικό βήμα» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος από την εξέλιξη των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής προσθέτοντας ότι «κερδίσαμε χρόνο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

«Ελπίζω πως αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη προσέγγιση για την παροχή βοήθειας προς την παγκόσμια οικονομία ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη», τόνισε ο Ζέλικ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Φιλιππίνες όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. «Τα προβλήματα δεν λύνονται κουνώντας ένα μαγικό ραβδί. Χρειάζεται συνέχεια», επισήμανε.

Όσον αφορά την «επόμενη μέρα», ο Ζέλικ διευκρίνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στις ίδιες μεταρρυθμίσεις με αυτές των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έκανε λόγο για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διευρυνθεί η βάση των κυβερνητικών εσόδων, για άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και την δημιουργία υποδομών.