Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που οι κάτοικοι τους δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση και για όσο αυτή διαρκεί, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε θετικά δεκτή από τους φορείς των νησιωτών. Οι οποίοι, σύμφωνα και με την πρωθυπουργική διατύπωση, υποδέχθηκαν τα προσφυγικά κύματα και χάρη στους οποίους κρατήθηκαν ψηλά οι σημαίες της Ευρώπης. «Τους χρωστούν η Ευρώπη και η ελληνική Πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός από την πόλη του Βατικανού όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε διεθνή διάσκεψη Ευρωπαίων δημάρχων για το προσφυγικό υπό την αιγίδα της Παπικής Ακαδημίας και του ίδιου του ποντίφηκα, αναφερόμενος στη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δήλωσε: «Τελικά τα δίκαια επιχειρήματα των νησιωτών επικράτησαν στον αγώνα για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για αυτή την εξέλιξη που δείχνει πως όταν οι νησιώτες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά».

Ας σημειωθεί ότι την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς αλλά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης με μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια σε όλα τα νησιά ακόμα και στα μικρονήσια, όπως στον Αϊ Στράτη και στους Φούρνους, είχαν αντιδράσει στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

«Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί αίτημα πάγιο των νησιωτών. Όλη η κοινωνία και εγώ ως περιφερειάρχης με έμφαση και ένταση το είχαμε ζητήσει» υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου. Και συνέχισε: «Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο να βλέπουμε με ικανοποίηση τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Η απόφαση αυτή, παρά την προσωρινότητά της, θα βοηθήσει την οικονομία των νησιών μας στην ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή φάση που διανύουμε».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, αναφερόμενος στην πρωθυπουργική ανακοίνωση, τόνισε πως «παραμένει βέβαια αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πλην όμως η προσωρινή διατήρησή τους λόγω της προσφυγικής κρίσης αποτελεί νίκη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών που ενωμένες έδρασαν και αντέδρασαν».

Ανάλογη και η αντίδραση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη. «Η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και αυτό αντικειμενικά αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει ότι οι συλλογικοί αγώνες, αν και πάντοτε σημαντικοί, είναι πιο αποτελεσματικοί όταν υπάρχουν κυβερνήσεις που σέβονται τις λαϊκές διεκδικήσεις» δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης και συνέχισε: «Από το Σεπτέμβριο του 2015 η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν σαφής: αφενός, υπεύθυνη υλοποίηση των δεσμεύσεων, όπως φαίνεται από την υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού και την απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους από το τελευταίο Eurogroup.

Αφετέρου, εφαρμογή παράλληλου προγράμματος διοχετεύοντας κάθε πλεόνασμα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα πάλευε καν να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ, όπως άλλωστε έσπευσαν να παρουσιάσουν ως αποδεκτή τη θέση των δανειστών για αύξηση της φορολογίας των ναυτικών. Αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις, όπως και η κατανομή κοινωνικού μερίσματος 617 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε συνθήκες επιτροπείας δεν είναι όλοι ίδιοι».