Παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2017, αλλά με μείωση του όγκου των μηνιαίων αγορών, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίσιμη τελευταία συνεδρίασή της για φέτος.

Οι αγορές θα συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα έως το τέλος Μαρτίου, όμως για τους υπόλοιπους εννέα μήνες θα περιοριστούν στα 60 δισεκ. ευρώ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει  χρονικό «παράθυρο» περίπου ενός έτους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο όπως προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομίας παραμένουν. Πάντως, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Έτσι για φέτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί στο 1,6%, για το 2017 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω η πρόβλεψη και συγκεκριμένα στο 1,7% από 1,6%, ενώ για το 2018 και για το 2019 προβλέπεται η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,6%. Αμετάβλητες σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου είναι και εκείνες που αφορούν την εξέλιξη του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, η εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έως το 2019 αποκλίνει από τον στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Όμως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Νρράγκι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει πλέον αποσοβηθεί.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ελήφθη με «ευρεία συναίνεση». Παρατήρησε δε ότι οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη το 2017 αυξάνουν την αβεβαιότητα καθώς υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος.