Μήνυμα ότι η λήψη μέτρων αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα εφόσον θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, έστειλε χτες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε παράλληλα ότι η μοναδική εναλλακτική είναι… το Grexit, υπενθυμίζοντας τη λύση που είχε προτείνει και ο ίδιος το 2015 και το 2012.

«Η αποστολή να φέρουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη, ανταγωνιστική πορεία, υπό τον όρο της συμμετοχής στη νομισματική ένωση, είναι -το παραδέχομαι- μακράς διαρκείας και πολιτικά φιλόδοξη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι «όσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.

Η σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε υπαγορεύεται αυτή την περίοδο και από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εισέλθει σε τροχιά εκλογών. Οι γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας.

Στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε επίσης πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση «χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος (μέσα του 2018) τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο γερμανός υπουργός είχε προχωρήσει και σε άλλες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γιάννη Κουτσομύτη, ο Σόιμπλε σχολίασε πως οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες ότι «κάποιοι ξένοι» φταίνε για τα προβλήματα της χώρας τους, ενώ αποκάλυψε πως ο Έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, του είπε πως αισθάνεται σαν να είναι στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. «Πιθανότατα βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, αλλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο δεύτερος ελέφαντας», σχολίασε.

Clipboard01