Η μετάβαση σ’ ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, είναι κοινωνικό χρέος, εθνική ανάγκη, ιστορική επιταγή.

Αυτό απαιτεί μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι δυνατό στο όνομα της επιχειρηματικότητας να συγκαλύπτονται εκείνες οι μορφές επιχειρηματικότητας που θέλουν να πλουτίζουν παρασιτικά μέσα από τις σχέσεις τους με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων “Growth Awards”, που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornt.

«Χαίρομαι που ακούω επιχειρηματίες, ολοένα και περισσότερους τελευταία, να στηλιτεύουν οι ίδιοι τα φαινόμενα αυτά. Ορισμένοι, μάλιστα, επιχειρηματίες και άνθρωποι των αγορών, αναφέρονται τελευταία στην ανάγκη ενός επενδυτικού πατριωτισμού. Αναφέρονται ουσιαστικά στην ανάγκη -θα πω εγώ- για μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, που επενδύει τα κέρδη της στην έρευνα, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους, αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους. Είναι εκείνη η επιχειρηματικότητα με την οποία μπορούμε να βγούμε από την κρίση», προσέθεσε ο Γιάννης Δραγασακης.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δυναμικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα εκείνων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση, σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του.

Επίσης, μέχρι το τέλος του 2016, ενεργοποιούνται δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Από τις τρεις αυτές πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στο ερχόμενο Eurogroup θα ανακοινωθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος και θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, για ανάπτυξη…»

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση μεταξύ άλλων τόνισε: Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος, για την επιχειρηματικότητα.

Η πολιτική μας βασίζεται στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. Έχει ως άξονα την μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ένα κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η δική μας δουλειά είναι, να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα.

Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση -πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα- θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές».

Η επιχειρηματική αριστεία

Τα Growth Awards αποτελούν μία νέα, κοινή πρωτοβουλία της Eurobank και της Grant Thornton, που φιλοδοξεί να καταστεί το κορυφαίο μέσο αναγνώρισης της επιχειρηματικής αριστείας και στήριξης των υγιών, ανταγωνιστικών, εξωστρεφών και δυναμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Βασίλης Καζάς, αναφέρθηκαν συνοπτικά στη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας, εξήγησαν τη διαδικασία του διαγωνισμού και παρουσίασαν τη λίστα των είκοσι εταιρειών, που έφθασαν στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης.

Τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν επέλεξε η επιτροπή βράβευσης, στην οποία προεδρεύουν από κοινού οι Νικόλαος Καραμούζηςκαι Βασίλης Καζάς και η οποία συγκροτείται από εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου:

  • Ηρώ Αθανασίου, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος, Ελαΐς – Unilever Hellas ΑΕ.
  • Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ.
  • Κωνσταντίνος Βασιλείου, γενικός διευθυντής Eurobank.
  • Εμμανουήλ Γιακουμάκης, πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Chipita.
  • Νέλλη Κάτσου, αντιπρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος Pharmathen.
  • Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕΣ ΑΕ.
  • Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος ΔΣ Μυτιληναίος ΑΕ.
  • Γιώργος Προβόπουλος, Chairman of the Board, Eurobank Bulgaria AD.
  • Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ.
  • Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ.
  • Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος ΔΣ Fourlis Holdings SA.
  • Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος ΔΣ & διευθύνουσα σύμβουλος Navios Maritime Holdings

Ειδικό βραβείο «Επιχειρηματικής Αριστείας» απονεμήθηκε στην εταιρεία Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη αεροπορική Εταιρεία (Aegean Airlines) για τις συνολικές επιδόσεις της και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν ανά κατηγορία

  • ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής Α.Ε., στην κατηγορία «Λειτουργική – Επιχειρησιακή βελτίωση».
  • Παλίρροια Σουλιώτης Α.Ε Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία Κατασκευής Κονσερβών, στην κατηγορία «Ανάπτυξη Προϊόντος».
  • Καράτζη Βιομηχανικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., στην κατηγορία «Ανάπτυξη Αγορών».
  • Κλέμαν Ελλάς ΑΒΕΕ για μηχνολογικές κατασκευές, στην κατηγορία «Ανθρώπινο Δυναμικό και Εταιρική Κουλτούρα».
  • Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., στην κατηγορία «Επενδύσεις».
  • Μύλοι Λούλη Α.Ε., στην κατηγορία «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Bob Rosen, Global CEO Advisor & Leadership Expert, Best-selling Author, Organizational Psychologist, με θέμα «Leading Growth in an Uncertain World».

«Αιχμή οι πιο δυναμικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις»

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε: «Ύστερα από μια επταετία πρωτοφανούς κρίσης, σε βάθος και διάρκεια, έχει γίνει πια κοινό κτήμα η αντίληψη πως ο μόνος δρόμος εξόδου είναι ο δρόμος της ανάπτυξης. Και, επίσης, ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, ως αυτονόητη διάδοχος της υφεσιακής φάσης, αλλά μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια, που περιλαμβάνει την καθοριστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και κατεξοχήν των πιο δυναμικών, εξωστρεφών και καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι και το μήνυμα της κοινής πρωτοβουλίας της Eurobank και της Grant Thornton για τη θέσπιση των Growth Awards.»

Ο Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η Eurobank σήμερα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε. Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες».

«Βραβεύονται οι νικητές της ανοικτής οικονομίας»

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, σημείωσε: «Βραβεύουμε σήμερα τους νικητές της ανοικτής οικονομίας της αγοράς σε δύσκολες συνθήκες, την νέα ελληνική επιχειρηματικότητα, που δεν είναι κρατικοδίαιτη, δεν στηρίζεται σε επιδοτήσεις, δεν επιζητά την προστασία από τον ανταγωνισμό, αλλά στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, στους εργαζομένους και τα στελέχη της, στο ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα των επιχειρηματιών ιδρυτών της, που τους γοητεύουν οι προκλήσεις, η ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, η δημιουργική επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο μέλλον των επιχειρήσεων τους, αλλά και στο μέλλον της χώρας. Το μόνο που ζητούν είναι σταθερό οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο και άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, εφάμιλλα αντιστοίχων που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές τους στις άλλες χώρες. Αυτή η Ελλάδα της ελπίδας, της δημιουργίας, της προοπτικής, της σύγχρονης επιχειρηματικότητας θεμελιώνει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουμε μια σύγχρονη ελληνική οικονομία, τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, τη νέα οικονομική ευρωστία, που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση και σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, σε δίκαιη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας».

«Τολμήστε να δοκιμάζετε, θα τα καταφέρουμε»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδας Βασίλης Καζάς, μεταξύ άλλων τόνισε: Με την αποψινή πραγμάτωση του κοινού οράματος που είχαμε με την Eurobank, θέλουμε να επισημάνουμε πως σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης για την χώρα μας, δεν υπάρχουν μόνο δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές δαπανών.

Η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα και στην εξωστρέφεια θα προέλθει κυρίως μέσα από τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτουμε, επεσήμανε ο Βασίλης Καζάς. Τους ανθρώπους μας και πεποίθησή μας είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν τον κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία και συνέχισε «χαίρομαι που βλέπω, νεαρά πρόσωπα να αγκαλιάζουν τον θεσμό, δίνοντάς μου με τον καλύτερο τρόπο την ελπίδα ότι το μέλλον της χώρας είναι εδώ και είναι δυναμικό. Το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω είναι: Τολμήστε να δοκιμάζετε. Τολμήστε να ονειρεύεστε. Θα τα καταφέρουμε»!

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα στελέχη της Grant Thornton Μ. Μιχαλιός και Ν. Ιωάννου παρουσίασαν κλαδική έρευνα με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη».