Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν για τις εξελίξεις στην οικονομία και το μέλλον της ευρωζώνης ενώ σήμερα τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε συνέντευξη που έδωσε σε φιλανδική εφημερίδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά την εθελοντική – και κυρίως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση (σ.σ.: του ελληνικού χρέους)», δήλωσε ο Επίτροπος.

Παράλληλα, ο Επίτροπος κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν της κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι η δυναμική του χρέους της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι κάθε εμπλοκή των ιδιωτών θέτει τον κίνδυνο περαιτέρω αναταραχής στις αγορές. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η οποία πλέον απειλεί την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και τη Γαλλία.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2014 έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν αποφασίσθηκε από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης το δεύτερο πακέτο στήριξης για τη χώρα, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ. Η αύξηση των αναγκών της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στη μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας και στην καθυστέρηση θέσπισης του νέου πακέτου.