Η ύφεση απειλεί και του χρόνου την οικονομία της Πορτογαλίας, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση προχώρησε σε πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, στο πλαίσιο εξυγίανσης της οικονομίας, βάσει του σχεδίου διάσωσης ύψους 78 δισ., που έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,8% το 2012.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε μια σειρά αυστηρών μέτρων ως μέρος του προϋπολογισμού του 2012, την περασμένη Παρασκευή, όπως μείωση επιδομάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέο γύρο κινητοποιήσεων από τα εργατικά συνδικάτα.

Το 2012 η χώρα θα υποστεί τη χειρότερη ύφεση της οικονομίας της, από την Μεταπολίτευση το 1974, όταν έληξε η επί δεκαετιών δικτατορία στη χώρα.

«Φθάσαμε στην ώρα της αλήθειας, πρέπει να πάρουμε εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκασπάρ, μετά τη παρουσίαση του σχεδίου του φετινού προϋπολογισμού.