Την εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης από το τελευταίο τετράμηνο του ερχόμενου έτους διατύπωσε ο γενικός διευθυντής στρατηγικής και διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο τέταρτο ετήσιο συνέδριο της ICAP με θέμα «Credit Risk Management». Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2011 ανέφερε ότι θα πλησιάσουν πιο κοντά στο -6%, ενώ για το σύνολο του 2012 θα κυμανθούν περίπου στο -2,5%.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και μείωσης του ελλείμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τεράστια για τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια δεδομένα και θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012. Μόνον το 2010 μειώθηκε το έλλειμμα κατά 5%, με μέτρα που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Μυλωνάς, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές και τα αποτελέσματα θα πρέπει να προβληθούν με τρόπο πιο συντονισμένο στις διεθνείς αγορές ώστε να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Γίνεται προσπάθεια, είμαστε κοντά στο να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, γύρω στο 1,5% το 2012, είπε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είπε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ακόμη προσπάθεια στον τομέα της εξωστρέφειας και ειδικότερα σε κλάδους που υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως ο τουρισμός με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου κλπ.

Αναφορικά με το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες είπε ότι θα αποκατασταθεί σταδιακά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνικής οικονομία.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Ευάγγελος Ταμπάκης της Γενικής Διεύθυνσης Market Operations της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) παρουσίασε τα μη συμβατικά μέτρα τα οποία έχει λάβει η Τράπεζα και το Ευρωσύστημα λόγω της παγκόσμιας κρίσης και το ρόλο αυτών στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και κρατών εντός της ζώνης του ευρώ.

Στη συνέχεια, ξένοι ομιλητές όπως ο Ρόκο Ντ’ Ακούντο από την BAIN & Co, Ρίτσαρντ Κόλαρ από την IBM και Ζαν Μαρί Κριστόφ από την DUN & BRADSTREET παρουσίασαν τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές στη Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ρ. Ντ’ Ακούντο παρουσιάστηκε η πρόσφατη εμπειρία της Bain & Co στη διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία δείχνει ότι προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τη σχέση μεταξύ του λειτουργικού τους κόστους και του κόστους του ίδιου του κινδύνου, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Στο ίδιο κλίμα και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται τώρα υπό τη μορφή της κρίσης Εθνικών χρεών, ο κ.Κολάρ τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να αγνοούνται οι βασικές αρχές της Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου. Επίσης, μίλησε για την πρωταρχική ευθύνη σταθεροποίησης των διεθνών αγορών που έχουν οι Κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου Credit Risk και παρουσίασε εμπειρίες που ανοίγουν το δρόμο ώστε καλύτερες πρακτικές και οι καινοτόμες λύσεις αυτών των επαγγελματιών να υιοθετηθούν από νομοθέτες και κυβερνήσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κριστόφ της DUN & BRADSTREET με εφαλτήριο την ειδίκευση της εταιρείας του, παρουσίασε εργαλεία και πρακτικές που βοηθούν εταιρείες ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εκθετική αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group, είπε ότι: το Συνέδριοό της ICAP φέτος πραγματοποιήθηκε υπό το φως της στρατηγικής συνεργασίας της ICAP Group με την DUN & BRADSTREET, τον παγκόσμιο ηγέτη στην Επιχειρηματική Πληροφόρηση και της αναγνώρισης της ICAP ως (CRA) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ESMA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για τα CRAs.