Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς μπαίνει σήμερα το μεγαλύτερο αγκάθι της β’ αξιολόγησης, το καυτό ζήτημα των εργασιακών. Στα σημερινά ραντεβού ξεχωρίζουν και αυτά που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα φορολογικά.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα και οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν από τις 11 το πρωί με μια ανασκόπηση των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης με την παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Σταθάκη.

Οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης θα παραμείνουν και στην δεύτερη συνάντηση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 και θα αφορά μέτρα και δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αμέσως μετά στις 2 από ελληνικής πλευράς θα προστεθούν ο ΓΓΔΕ κ. Γ Πιτσιλής και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ αφού θα συζητηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Συγκεκριμένα:

  • 11:00 – 12:00 Επισκόπηση (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης)
  • 12:00 – 13:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον (Τσακαλώτος, Σταθάκης)
  • 14:00 – 15:30 Εξωδικαστικός διακανονισμός (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Πιτσιλής, ΤτΕ, ΤΧΣ)
  • 15:30 – 17:00 Φορολογικά (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Πιτσιλής)
  • 17:30 – 19:00 Αγορά εργασίας (Κατρούγκαλος)

Στις επαφές της Παρασκευής συζητήθηκε το θέμα της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν πως το θέμα έκλεισε ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση και του 1,7 δισ. ευρώ της υποδόσης, καθώς οι στόχοι έχουν πιαστεί. Οι πληροφορίες θέλουν η εκταμίευση του ποσού αυτού να συζητείται στην ίδια συνεδρίαση του ESM στις 25 Οκτωβρίου, οπότε θα αποφασιστει η εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που συνδέεται με την εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων και εγκρίθηκε στο τελευταίο Eurogroup.