Μπροστά στη δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε και πλέον στην κυβέρνηση καλούνται να δουλέψουν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πολλές δυσκολίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, από την οποία εξαρτάται η έναρξη της συζήτησης για το κούρεμα του χρέους.

Aπό σήμερα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά οι επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν από την Παρασκευή. Όλες οι συζητήσεις έχουν ως ορόσημο ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων για το οικονομικό επιτελείο την 7η Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει για τελευταία φορά, τουλάχιστον προγραμματισμένα, το Eurogroup για το 2016.

Ο σχεδιασμός είναι η πρώτη φάση της αξιολόγησης να διαρκέσει από μια εβδομάδα έως και 10 ημέρες. Στο διάστημα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα δεκάδες προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και η ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου οπότε θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης ώστε να οριστεί και η επόμενη φάση της.

Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία η ελληνική πλευρά καλείται να νομοθετήσει είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, η ολοκλήρωση των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια, ενώ η δεύτερη αξιολόγηση φέρνει και νέες ανατροπές στη φορολογία.