Σχετικά αισιόδοξος για τη διεθνή οικονομική κρίση δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας τη συμφωνία του με εκείνους τους ειδικούς, που θεωρούν ότι βρισκόμαστε διεθνώς στο στάδιο εξόδου από την κρίση, η οποία παρόλα αυτά «θα έχει μεγάλη διάρκεια και βάθος».

Μιλώντας σε επενδυτική διάσκεψη της ρωσικής τράπεζας VTB με τον τίτλο «Η Ρωσία σας καλεί!» ο και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου 2012 δήλωσε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για «δεύτερο κύμα κρίσης», καλώντας μάλιστα «να μην οξύνεται η κατάσταση».

Ο κ. Πούτιν είπε ότι σχετικά με την ευρωζώνη πιο ανησυχητικό δεν είναι απλώς το μέγεθος του χρέους των χωρών της, όσο το γεγονός ότι αυτό αυξάνεται και ότι η υπάρχουσα πολιτική που το δημιούργησε μοιάζει να μην αλλάζει-«και αυτό είναι φυσικά άσχημο», καθώς το χρέος στην ΕΕ ήταν στο 79% του ΑΕΠ το 2010 και τώρα σχεδόν στο 82%, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα δεδομένα στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών της «Λέσχης των Οκτώ», όπου το χρέος ήταν στα 112% και τώρα έφθασε το 118%.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, «συνειδητοποιούμε πλήρως ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται όχι για την ευρωζώνη μόνο, αλλά για όλες τις οικονομίες του κόσμου», ενώ τώρα πλέον δεν χρειάζεται «να καθησυχάζουμε τις αγορές, αλλά να ληφθούν σαφή και με σκέψη μέτρα για την πρόληψη αυτών των αρνητικών διαδικασιών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη ρωσική οικονομία είπε ότι το 2008 ήταν σαφώς πιο προετοιμασμένη από το 1998, ενώ τώρα είναι πολύ πιο έτοιμη από το 2008 και διαθέτει «απόθεμα σταθερότητας και εργαλείων ανατροπής των αρνητικών φαινομένων στην οικονομία».

Ο φετινός προϋπολογισμός της Ρωσίας, κατά τον κ. Πούτιν, θα εκτελεστεί ως μη ελλειμματικός, τα επόμενα τρία χρόνια ενσυνείδητα θα κινηθεί με αύξηση των εξόδων επί των εσόδων και, βάσει μιας πολύ συντηρητικής εκτίμησης των τιμών των καυσίμων, υπολογίζεται ότι θα καταγράψει ένα μικρό έλλειμμα τις χρονιές αυτές, ενώ το 2015 θα επιστρέψει και πάλι σε προϋπολογισμό χωρίς έλλειμμα.

Σημειωτέον ότι, όπως σχολίασε ο ρώσος πρωθυπουργός, το κρατικό χρέος της Ρωσίας δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ο εξωτερικός της δανεισμός είναι λιγότερος κι από το 3%, αν και την ίδια στιγμή «η ισχυρή θέση της ρωσικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ευάλωτη προς το παρόν» από τις τιμές των υδρογονανθράκων, στην εξαγωγή των οποίων στηρίζεται εν πολλοίς ο ρωσικός προϋπολογισμός.

Ανακοινώνοντας κάποια από τα σημεία του οικονομικού του προγράμματος ο κ. Πούτιν είπε ότι το κράτος θα συνεχίσει να μειώνει την παρουσία του στην οικονομία, καθώς και τα «μη αποτελεσματικά έξοδά του», ενώ στη ρωσική Βουλή ήδη έχουν κατατεθεί τροποποιήσεις νόμων, που θα διευκολύνουν τις ξένες επενδύσεις.

Κατά το Ρώσο ηγέτη για τη χώρα του είναι προτιμότερη η συνεργασία, παρά η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ, η οποία εμποδίζει την είσοδο ξένων προϊόντων, γι’ αυτό και η Ουκρανία έχει περιθώρια ένταξης μόνο στην Τελωνειακή Ένωση, όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν και σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του ο ίδιος φιλοδοξεί να μετεξελίξει από την επόμενη χρονιά σε Ευρασιατική Ένωση.

Ο κ. Πούτιν κάλεσε τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας «να μην κρύβονται πίσω από το γεωργιανό ζήτημα» -δηλαδή την άρνηση της Γεωργίας να εγκρίνει την ένταξή της στον ΠΟΕ- και να δηλώσουν καθαρά εάν επιθυμούν ή όχι τη συμμετοχή της Ρωσίας στον διεθνή οργανισμό, οι διαπραγματεύσεις με τον οποίον διαρκούν ήδη πολλά χρόνια.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, είναι «από τους καλύτερους ειδικούς όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» και γι’ αυτό η επιθυμία τόσο του προέδρου Μεντβέντεφ, όσο και του ιδίου είναι να παραμείνει στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο της χώρας.

Μία από τις εντυπωσιακές οικονομικές ειδήσεις της διάσκεψης ήταν και ότι η τράπεζα VTB 24, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη Ρωσία, θα αρχίσει από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου να δέχεται καταθέσεις σε κινεζικό γιούαν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αντρέι Κόστιν.